Kiszenie kapusty - realizacja innowacji "Smacznie, zdrowo, kolorowo"

17 października 2022r. w ramach realizacji innowacji „Smacznie, zdrowo, kolorowo” dzieci z przedszkola uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta.

 W czasie zajęć pani Iwona zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem witamin. W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Nie potrzeba wiele - duży kamionkowy garnek, ostry nóż, dobra kapusta, marchew, sól i odrobina cierpliwości. Kapustę na kiszenie najpierw poszatkowaliśmy, a następnie dzieci własnoręcznie starły marchewkę dla lepszego smaku, gdzie szczególnie zwracaliśmy uwagę nad ostrożnością podczas tarcia warzyw . Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu kamionkowego garnka i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieci nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Następnie kamionkowy garnek z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta pełna cennych dla zdrowia witamin.