Smażenie faworków w „Zerówce”

W Tłusty Czwartek postanowiłyśmy przybliżyć i wytłumaczyć przedszkolakom co to jest chrust oraz z jakiej okazji smaży się ten przysmak. Dzieciaki na chwilę zamieniły się w kucharzy i wspólnie z mamami zabraliśmy się za pieczenie faworków. 

Przedszkolaki poznały, które składniki są potrzebne do ich upieczenia np. jajka, mąka, śmietana, sól. Wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane przez  dzieci, które następnie ugniatały i wałkowały ciasto. Czynności te dla małych rączek były bardzo męczące, ale czekająca słodka nagroda wynagrodziła uczestnikom włożony trud. Gdy Panie pokroiły ciasto na paseczki przedszkolaki zaczęły zwijać je, aby wyglądały jak faworki. Zakończyło się to sukcesem i cała masa faworków była gotowa do smażenia. Po zakończonej pracy dumni z siebie zajadaliśmy się swoimi wypiekami. Jest to przysmak, który smakuje chyba każdemu, nawet niejadki dołączyły do grona ulubieńców tego przysmaku.